In De Spotlight – Madeleine Molster

Madeleine is 41 jaar geleden geboren in de Randstad en vrij snel daarna verhuisd naar Zeeland. Op haar achtste vertrok ze met haar ouders en twee oudere zussen naar Zwitserland en kwam ze terug naar Nederland toen ze veertien was. Op haar achttiende is Madeleine voor haar rechtenstudie naar Amsterdam verhuisd.

Na een LLM in Zuid-Afrika te hebben gevolgd en twee afstudeerrichtingen in het recht, startte Madeleine in 2005 als advocaat-stagiaire bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam. Hier heeft zij haar huidige zakenpartner Rachida el Johari ontmoet en dit werd het begin van een nauwe samenwerking. In 2014 hebben ze de sprong gewaagd naar het ondernemerschap en zijn ze hun eigen kantoor, Sagiure Legal, op de Spuistraat begonnen.

Sinds 2019 is Madeleine bedrijfslid van IGC.

Hoe ben je bij de Club terechtgekomen?

Het is een combinatie van factoren geweest. Ik kende de Club al een beetje van de verhalen van mijn grootvader die lid was van de Groote Club. Mijn vaders kant van de familie komt (oorspronkelijk) uit Amsterdam. Laatst hebben we op een familiereünie een grachtentocht gemaakt en bij verschillende panden stilgestaan waar onze familie een bijzondere band mee heeft. Zo is mijn grootvader in ongeveer 1933 op de Herengracht 55 begonnen met zijn makelaarskantoor in thee en koffie. In zijn werkend leven is hij lid geworden van de Groote Club en kwam hij voor de lunches en contacten. Mijn grootvader had een zilveren bokaal van de Vrijdag Stamtafel ter viering van het veertig jarig bestaan (1925-1965). Dit bokaaltje kende ik van kinds af aan en het staat nu al jaren bij mij thuis. Ik heb dus al vroeg iets meegekregen van IGC. Verder heeft mijn zakelijke en privéomgeving mij ge-enthousiasmeert om lid te worden. Enkele jaren nadat Sagiure Legal was opgericht, kregen we vanuit verschillende hoeken de vraag of we niet bedrijfslid wilden worden. Wat mij persoonlijk inspireert als bedrijfslid is dat je op laagdrempelige wijze lezingen kunt volgen over diverse onderwerpen, kennis kunt maken met anderen en daarbij zelf ook een bijdrage levert aan een omgeving waar een wederzijdse value leeft.

Wat is die wederzijdse value?
Ik geloof in de samenwerking opzoeken. We worden opgeleid als hyperspecialist maar krijgen vaak multidisciplinaire vraagstukken gepresenteerd. Wij kunnen niet meer uitsluitend in onze eigen schulp leven en denken dat we vanuit ons bureau ons werk kunnen doen.
De IGC heeft zowel de aspecten van een sociëteit als een business club. Hierdoor biedt de Club de mogelijkheid om via de diverse activiteiten die worden georganiseerd mensen te ontmoeten met verschillende competenties, achtergronden en interesses. Daarnaast zijn de lezingen erop gericht om vanuit een bepaalde invalshoek een onderwerp aan te snijden, bijvoorbeeld vanuit een wetenschappelijk, cultureel of economisch perspectief. Dit maakt dat er discussies loskomen en verbreedt het je kennis en stimuleert het je persoonlijke ontwikkeling. Het is waardevol een fysieke plaats in een digitale wereld te hebben, dit geeft een andere vorm van verbinding.

Als Club zul je continue moeten (her)ontdekken waar je voor staat en voor wilt staan. De leden maken de Club. Relevante vragen zijn bijvoorbeeld: Is de Club agile genoeg om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij, is er een gemene deler en zijn de doelstellingen onder de leden onderling voldoende bekend zodat ook zij hier een bijdrage aan kunnen leveren?

Wat is je leukste of meest waardevolle herinnering aan de Club?

Het evenement dat er voor mij uitspringt is het vijfjarig bestaan van ons kantoor dat we in oktober 2019 hebben gevierd, in de Groote Zaal. We hebben dit groots mogen vieren met onze zakenrelaties, vrienden en familie. Ook hadden we enkele sprekers geregeld die een inhoudelijke presentatie gaven over arbeidsgerelateerde onderwerpen. Het is onze overtuiging met onze cliënten en zakenrelaties een diepgaande relatie op te bouwen, waarin we onze specialisatie in een business perspectief zetten. We genieten het vertrouwen dat we naast onze eigen kennis onze zakenrelaties een (wereldwijd) netwerk kunnen bieden op verschillende rechtsgebieden. Zo zijn we als kantoor actief lid bij een internationale netwerkorganisatie.

‘Een omgeving waar een wederzijdse value leeft.’

Een bijzonder moment vond ik verder dat ik vorig jaar, midden in de coronatijd, door IGC werd gebeld. De vraag werd gesteld: ‘Hoe gaat het met u? En kunnen we vanuit de Club nog iets voor u betekenen?’ En dat vind ik zulke belangrijke vragen in deze eigenaardige tijden waar mensen op zoek zijn naar verbinding. Het was niet online, gewoon even bellen en het contact opzoeken.

Wat geef je mee aan potentiële leden die een lidmaatschap overwegen?

De IGC heeft een rijke historie en is gevestigd op een unieke locatie. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij de kennismakingsborrel een rondleiding in het pand kregen en daarbij is ingegaan op de geschiedenis van IGC. De charme van de IGC zit echter niet alleen in het prachtige pand en haar historie, maar ook in de mensen die er werken om het programma en de faciliteiten beschikbaar te stellen voor haar leden.

Zo is het leuk de tradities van IGC te ontdekken. Activiteiten worden aangegrepen om jaarlijkse hoogtepunten in hedendaagse tijd voort te zetten. Neem bijvoorbeeld de Sinterklaasviering. Leden kunnen hun kleintjes meenemen en vanuit de Club de intocht op de Dam bewonderen. Nadat ik mijn kinderen een keer had meegenomen vertelde mijn vader lachend dat hij ook als klein jongetje de intocht vanuit de Groote Club mocht meemaken.

Op zakelijk vlak nodigen we als kantoor zo nu en dan relaties uit op de Club om onder het genot van een kop koffie of heerlijke lunch op discrete doch informele

wijze elkaar te spreken. Onlangs ben ik naar een conferentie in Londen geweest en heb toen gebruik gemaakt van de reciprociteit van de Club. Via IGC kregen we de mogelijkheid om zakenpartners en cliënten te ontmoeten op de zusterclub van IGC, de Carlton Club. Het was voor ons een mooie gelegenheid om onze relaties in hun eigen stad uit te nodigen op deze exclusieve Club.

Een bijzonder moment vond ik verder dat ik vorig jaar, midden in de coronatijd, door IGC werd gebeld. De vraag werd gesteld: ‘Hoe gaat het met u? En kunnen we vanuit de Club nog iets voor u betekenen?’ En dat vind ik zulke belangrijke vragen in deze eigenaardige tijden waar mensen op zoek zijn naar verbinding. Het was niet online, gewoon even bellen en het contact opzoeken.

Buiten de formele initiatieven is het leuk om op cultureel vlak activiteiten bij te wonen. Laatst heb ik Rachida voor haar verjaardag verrast met een ‘Opera per Tutti’ diner op IGC. Ik was al langer op zoek naar twee kaartjes voor Opera per Tutti in de Vondelkerk en toen dat niet lukte stuitte ik toevalligerwijs op dit diner-event in het IGC programma. Er zijn volop faciliteiten waar je gebruik van kunt maken en er is altijd wel een programmaonderdeel dat aanspreekt.

Heb je tips met betrekking tot ledenwerving?

Wat dacht je van een estafette van generaties? Hoewel er een steeds grotere aanwas is van jonge leden, is het percentage zestigplus nog steeds hoog. Hoe leuk is het als je verhalen verzamelt door de jaren heen en deze deelt met de jongere generaties? Tezamen ontdekken waar je voor staat, wat vinden we belangrijk en wat zijn onze normen en waarden? Dan krijg je als organisatie een gevoel bij wat er speelt door de generaties heen.

Wie zijn gastsprekers die je nog wil zien optreden in de Club?

Als gastspreker denk ik concreet aan het uitnodigen van een Amerikaanse ambassadeur die vertelt over zijn ervaringen in Nederland en op welke wijze er een versterking kan plaatsvinden van onze transnationale samenwerking. Door een spreker met een buitenlandse achtergrond zijn ervaringen met Nederland te laten delen komt er hoe dan ook een andere en mogelijk wel frisse invalshoek.

Picture of Madeleine Molster

Madeleine Molster

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best